白醋浸腳可除腳臭

同 Michael 玩 跳 舞 氈 , 佢 一 除 鞋 成 陣 味 撲 鼻 而 來 , 臭 氣 熏 天 , 跟 住 仲 約 了 佢 食 日 本 菜 , 到 時 佢 又 要 除 鞋 , 真 係 擔 心 臭 到 全 班 朋 友 食 唔 落 。 點 解 佢 對 腳 特 別 臭 ? 有 乜 解 究 法 ?

209fb-a0901.jpg (15268 bytes)

腳 臭 原 因
易 腳 臭 因 汗 腺 分 泌 多
有 些 人 即 使 穿 涼 鞋 也 容 易 有 腳 臭 , 這 可 能 與 你 本 身 體 質 有 關 。

209fb-a0902.jpg (7606 bytes)

汗 腺 分 泌 多

腳 部 係 大 汗 腺 集 中 的 部 位 之 一 , 所 以 特 別 多 分 泌 物 , 如 果 著 唔 索 汗 襪 或 密 頭 鞋 , 細 菌 容 易 滋 生 , 腳 臭 難 擋 !

肝 腎 機 能 差

腳 臭 其 實 是 肝 、 腎 機 能 衰 弱 的 警 號 , 因 肝 腎 弱 會 加 速 腳 汗 腺 分 泌 , 唔 可 以 輕 視 !

209fb-a0903.jpg (7496 bytes)

209fb-a0904.jpg (6657 bytes)

有 香 港 腳

由 於 腳 部 有 細 菌 , 所 以 患 香 港 腳 的 人 腳 部 會 傳 來 陣 陣 臭 味 !

除 臭 方 法

209fb-a0905.jpg (8326 bytes)

白 醋 浸 腳

每 日 用 白 醋 浸 腳 一 星 期 , 也 可 除 腳 臭 。 如 果 患 有 皮 膚 敏 感 , 可 試 用 10 至 15 毫 升 白 醋 加 溫 水 調 勻 , 每 晚 浸 腳 15 分 鐘 , 功 效 相 同 。

足 底 按 摩

按 摩 點 樣 除 腳 臭 ? 先 手 握 拳 頭 、 用 屈 起 的 食 指 指 節 按 壓 腳 掌 中 穴 位 , 強 化 肝 、 腎 機 能 , 自 可 除 腳 臭 。

209fb-a0906.jpg (6868 bytes)

209fb-a0907.jpg (7358 bytes)

在 家 赤 腳 步 行

盡 量 給 腳 部 皮 膚 呼 吸 , 回 家 時 立 刻 脫 下 鞋 襪 、 洗 腳 , 抹 乾 腳 後 養 成 在 家 赤 足 步 行 的 習 慣 , 促 進 血 液 循 環 , 減 少 汗 腺 分 泌 物 積 累 的 機 會 ! 赤 腳 行 沙 灘 都 有 同 樣 功 效 !

多 飲 瓜 湯 、 菜 湯

飲 用 瓜 湯 、 菜 湯 , 減 少 汗 腺 分 泌 物 , 隻 腳 自 然 無 咁 臭 。

209fb-a0908.jpg (9395 bytes)

209fb-a0909.jpg (7573 bytes)

茶 葉 浸 腳

浸 腳 係 一 個 常 用 的 治 腳 臭 方 法 , 可 以 將 2 5 克 茶 葉 加 少 量 食 鹽 加 水 煮 滾 , 待 水 涼 後 浸 泡 雙 腳 , 反 覆 搓 洗 1 0 分 鐘 。

多 洗 腳

保 持 腳 部 清 潔 , 防 止 細 菌 積 聚 , 減 少 汗 水 分 泌 , 自 然 清 潔 無 臭 味 !

209fb-a0910.jpg (7613 bytes)

用 足 部 清 潔 液 洗 腳

209fb-a0911.jpg (8264 bytes)

乾 抹 腳 , 尤 其 是 腳 趾 縫

209fb-a0912.jpg (8434 bytes)

搽 除 臭 劑 殺 菌

209fb-a0913.jpg (7252 bytes)

噴 爽 足 噴 霧

 

相關文章

生活小常識
生活小常識 1. 不宜午睡的四種人: 夏季氣候炎熱,汗出增多,體力消耗增加,午後睡個覺對恢復體力大有益處,但並非人人都是可以午睡的。德國科學家研究發現,下列四種人不宜午睡。... 健康雜談 7294 views
草藥抗愛滋的研究新方向
草藥抗愛滋的研究新方向 美 籍 華 裔 愛 滋 病 研 究 專 家 現 任 美 國 洛 克 菲 勒 大 學 愛 滋 病 研 究 中 心 科 學 主 任 何 大 一 三 月 六 日 發 ... 醫療資訊 7987 views
二型糖尿初期不易知
二型糖尿初期不易知 香 港 現 時 約 有 四 十 萬 至 五 十 萬 名 二 型 糖 尿 病 患 者 , 且 每 年 新 症 有 增 加 的 趨 勢 。 二 型 糖 尿 病 患 ... 健康資訊 3601 views
對抗流感有新藥
對抗流感有新藥 現 時 , 注 射 疫 苗 是 對 付 流 感 的 最 佳 方 法 , 但 有 研 究 報 告 卻 發 現 , 即 使 每 年 接 受 疫 苗 注 射 , 亦 ... 醫療資訊 5086 views
食水是用甚麼消毒的?
食水是用甚麼消毒的? 食 水 和 我 們 的 健 康 息 息 相 關 。 我 們 對 每 日 飲 用 的 食 水 是 否 潔 淨 , 又 或 是 否 有 益 這 些 問 題 又 知 ... 環境健康 4807 views

訂閱資訊